top of page

Wijnoogst - La campaña de la vendimia

De oogsttijd is de belangrijkste tijd van het jaar voor onze wijnhuizen. De oogstperiode noemen we in Spanje; ‘La campaña de la vendimia’ Dit is de periode vanaf de voorbereiding van de druivenpluk tot en met het fermentatieproces.


Het plukken gebeurt meestal met de hand. De wat grotere wijnpercelen worden soms ook machinaal geplukt met een verfijnde druivenpluk machine. De druiven worden direct naar de bodega vervoerd zodat de fermentatie niet te snel begint en om te voorkomen dat er geen kostbare smaak en kleurstoffen verloren raken. Doordat de tijd minimaal is tussen de pluk en de persing hoeven er geen sulfieten te worden toegevoegd om oxidatie tegen te gaan. De stelen worden verwijderd om overtollige tannine te vermijden.De druiven en de most vormen in het depot al de “sombrero” van druiven met daaronder de most. Na afloop van de oogst worden de natuurlijke gisten (Vin Nature) toegevoegd om de alcoholische fermentatie (suiker wordt omgezet in alcohol) te versnellen en te begeleiden.


De temperatuur kan behoorlijk oplopen in het depot met most tijdens het fermentatie proces, een juiste temperatuur is van essentieel belang voor een goede fermentatie (Tussen de 22-26 ºC ) Dit wordt constant gecontroleerd en bijgesteld wanneer nodig.


Na de fermentatie “rust” de most ongeveer 5 tot 6 maanden, de smaak wordt ronder, en een heldere wijn is het resultaat. Na een bepaalde periode van houtrijping wordt de wijn gefilterd en gebotteld voor de rijping op fles.


Het oogsten van de druiven is het belangrijkste moment voor ons als wijnhuis maar het is slechts een fragment van vele processen welke hierna volgen en vooraf gaan aan het drinken van een goed glas wijn… Een ambachtelijk natuurproduct speciaal gemaakt om vooral van te genieten! Proost!


Lees de volledige blog over de wijnoogst bij onze bodega Pago Casa del Blanco via deze link:

Comments


bottom of page