top of page

Maart 2021: Snoeien in de wijngaard - Een kijkje achter de schermen


Wintersnoei

De wintersnoei is een belangrijke operatie in de wijngaard. Hiermee bepaal je de nieuwe oogst, en stimuleer je de druivenplanten om te groeien. Wanneer een wijnstok niet gesnoeid wordt, gaan de uitlopers hun vrije gang en is het moeilijk om de wijngaard onder controle te houden. Dit willen we natuurlijk niet, en daarom wordt het snoeien als de start van het groeiseizoen gezien. Ook is het belangrijk om uiterst zorgvuldig te werken, want verkeerde keuzes kan wel een paar wijnflessen schelen.


Er zijn verschillende technieken maar de meest voorkomende is om de wijnstok te knippen, en slechts één of twee takken te laten zitten. Deze methode moet uiterst zorgvuldig gebeuren omdat je de beste tak wilt selecteren rekening houdend met de groeirichtig en opbrengst. Wanneer je voor één of twee takken gekozen hebt, knip je alle andere overtollige scheuten terug naar de hoofdrank. De twee takken die je hebt geselecteerd om te behouden snoei je terug tot iets boven je gespannen ijzerdraad.


Aanbinden

Hierna volgt het aanbinden. Een druivenplant is een klimplant, en daarom worden de wijnstokken horizontaal aan een gespannen ijzerdraad gebonden. Hierdoor kan de druivenplant klimmen en gaan de druiven mooi naar beneden hangen zonder de grond te raken.


Zomersnoei

Wanneer de druivenplant een tijdje heeft kunnen groeien en de knoppen uit zijn gegroeid tot bladeren, wordt het overtallige blad weggehaald. Hierdoor wordt de groei gestimuleerd en bovendien kunnen de planten voldoende suikers produceren. Deze groene snoei wordt ook wel in het Spaans ‘La Poda Verde’ genoemd.

Comments


bottom of page